יום שני, 19 בספטמבר 2011

מעריצים של החיפושיות?

והפעם בקולוקוויום, שני קולוקוויומים בפוסט אחד...

שתי פגישות של הקולוקוויום עסקו בהיבטים שונים של אותה קבוצה, החיפושיות (האמיתיות לא המזמרות מאנגליה).

איתי רנן סיפר בקצרה על ממצאיו ממחקר המסטר אותו עשה בדרום הצחיח: "צעדים ראשונים בעקבות חיפושית החולות רצה מצויירת (Graphopterus serrator)". במחקרו בדק פרטים אקולוגיים ופאוניסטיים של החיפושית המיוחדת הזו. למה קוראים לה כך? ובכן העיפו מבט בתמונה הבאה:

הניקוד הלבן אינו סימון טיפקס לצרכי מחקר...זה טבעי ומכאן שמה

במחקרו מצא איתי שיש הבדלים מורפולוגיים בין פרטים שונים וכן הבדלים אקולוגיים המתבטאים בין השאר בנישה בה מקיימים מחזור חיים בטבע (בין הדיונות, על הדיונות בתחתית הדיונות וכו'). לכן הוא מתחבט בשאלה האם יש כאן שני מינים (לפחות) שונים שכל אחד אימץ לו נישה שונה, ולמעשה באזור הנגב ישנו מפגש ביניהם, או שמה אלו אוכלוסיות שונות של אותו מין המתמחות  ודוחקות אחת את השניה ואולי אף נמצאות בתהליך של התמיינות, ועוד שאלות מן הסוג הזה. אגב, זו חיפושית שזכתה לכבוד נדיר במקומותינו, בול על שמה! לבטיו של איתי בענין זיהוי המין/מינים, באים לידי ביטוי בבול עצמו:  שימו לב כיצד שתי התמונות מראות דגם שונה מאד של הציור.



בפגישה שלאחריו, שהיתה האחרונה לשנה זו (תשע"א),  שמענו את ליאוניד פרידמן, המכונה בקיצור ליאוניד-ליב-לייבעלע-אריאל פרידמן, ששיתף אותנו במעלליו, איך לא, עם חדקוניות. למי שאינו מכיר את הקבוצה הינה כמה דוגמאות לחיפושיות מיוחדות אלו:



אין ספק שיש לקבוצה זו חן במראה, אם כי חלקן מזיקות קשות בחקלאות (דבר שמן הסתם מוריד מחינניותה בעיני המגדלים).

בקיצור, ליאוניד, שהוא אחד המומחים בעולם לטקסונומיה של קבוצה זו, שיתף אותנו במסע בילוש אחר "נבכי הטקסונומיה של Brachycerus". סוג שהיה נדיר בפאונת החדקוניות של הארץ (עד שליאוניד נכנס לתמונה...), הדיווחים אודותיו ומעמדו הטקסונומי לאורך ההסטוריה של המחקר וכיוצא בזה.

נציג של הסוג ,Brachycerus

אני שב וקורא את השורות שכתבתי זה עתה וחושב שאולי זה יכול להשמע קצת יבש לקורא ההדיוט. ובכן, למעשה נחשפנו לעבודתו של טקסונום חובב ספרות מסעות בהופעה חיה. צריך היה לראות את ליאוניד מרצה על הנושא כדי להבין עד כמה היה מרתק. מי שלא בא, פיספס.

בפינת 'נהנתני- שיתפתי', שיתף אותנו דויד פורת בסרטון העוסק בטכנולוגיה חדשה יחסית ומתפתחת של מדפסות תלת-מימד. הלינק בעמוד הנושא את שם הפינה. האם הדפסות אלו יחליפו את ההולוטייפים במשלוחים, בתצוגות וכו'? מסתבר שבחלק מהמוזיאונים כבר משתשמים בזה לצרכי שימור ותצוגה. מה אצלנו? ימים יגידו.

זהו זה. סיכמתי כאן שנה ראשונה לפעילות הקולוקוויום שלדעתי ב"ה היתה מאד מוצלחת, גם בתכנים מעניינים וברמה גבוהה וגם בנוכחות יפה המעודדת להמשיך וליזום.

אז להתראות בקולוקוויום הבא,
משה

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה